Dolby True HD biedt een audioweergave is vrijwel gelijk is aan de originele audio van de film, zoals de regisseur het bedoeld heeft. Zo heeft het audioformaat een bitrate van 24.5 megabit per seconde en ondersteunt het een zo goed als onbeperkt aantal surround kanalen aan 24 bit, 96 Khz audio.

Dolby TrueHD is een digitale audiocodes die eerst alleen ontwikkeld was voor gebruik van de Blu-ray discs. Dolby heeft namelijk een manier van comprimeren ontwikkeld om zo de mogelijkheden van de HD-DVD en Blu-ray zo maximaal mogelijk te benutten.

Uiteindelijk werd Blu-ray de winnaar en biedt veel plaats, zodat er audiodata van de opgenomen geluid ook daadwerkelijk zonder enige kwaliteitsverlies weergegeven konden worden.

Bij formaten zoals de Dolby Digital en MP3 wordt de informatie uit het signaal verwijderd die onhoorbaar is, waardoor de audio-bestanden veel kleiner gemaakt kunnen worden. Dit wordt ook wel lossy compressie genoemd.

Echter de nieuwe formaten laten niets weg, maar comprimeren het audiosignaal zoveel mogelijk, wat ook wel lossless compressie genoemd wordt. Je kunt het vergelijken met het zippen van computerbestanden, daar ook geen bestanden verloren gaan. Deze codecs weten dus vooral goed om te gaan met audio en vooral meerkanaals audio.